Совети и рецепти
 
 
   Корисни својства
 
 
 

Масло од сусам
Ладно цедено
Масло од семки
од тиква
ладно цедено


Совети и рецепти > > Корисни својства
Вкупно 20 Прикажани содржини: Корисни својства.    Страна: 1  од вкупно 1   
     Производи по страна      

МАКА(Lepidium meyenit)

Маката е билка која потекнува од подрачјето на Андите и расте на висина од 2400 до 4400 метри надморска висина.Древните Инки прав од коренот од ова растение го користеле пред походи за да ја зголемат издржливоста и снагата.




Гоџи бобинки (Lycium barbarum)

Гоџи бобинките претставуваат една од најмоќните билки во светот:Потекнува и расте на Хималаите .Гоџи бобинките уште ги нарекуваат и црвени дијаманти. и важат за супер хранабидејќи изобилуваат со високо ниво на фитонутриенти.



Хималајска сол

Хималајска кристална сол е најчистата сол на Земјата, и претставува богатство од минерали и енергија. Таа егзистира повеќе од 250 милиони години во подножјето на Хималаите- најголемиот енергетски центар на Земјата далеку од секакви надворешни влијанија и загадувања.



Амарант (amaranthus spp)

Амарантот e древна житарица широко распространета на територијата на Америка и Азија.Оваа хранлива житарка се одгледува повеќе од 8000 години и била значаен дел од обредите на американските домородци.Нејзиното име означува бесмртен.



Хељда (fagopyrum esculentum)

Хељдата потекнува од Азија.Нејзиното култивирање од X до XIII век се шири во Европа и Русија а подоцна и во Америка.Иако поради својот изглед и хранлива вредност хељдата се смета за житарица сепак таа ботанички припаѓа на категоријата зелјест зеленчук.



Куркума (curcuma longa)

Куркума или индијски шафран се добива од коренот на билката curcuma longa .

Застапена е како зачин посебно во источната и индиската кујна каде што се употребува повеке од 2500 години.



Аронија ( aronia melanocarpa)

Аронијата потекнува од Северна Америка но благодарение на нејзиното одлично поднесување на ниските температури (и до – 50 степени )пристигнува и до Сибир па така и го добива името сибирска боровница. 



Киноа (Chenopodium quinoa)

Киноата е една од најстарите јужноамерикански житарици и затоа уште ја нарекуваат мајка на житата.Нејзиното потекло датира уште пред 5000 години на подрачјето на Андите.



Масло од црно семе(nigella sativa) природен лек

Легендата за исцелителната моќ на црното семе е стара илјадници години. Тоа се спомнува во грчкиот медицински систем и имало големо значење во старата медицинска пракса, посебно во Стариот Египет.Авицена го потенцира неговото значење во својата медицинска книга Канон за медицината,а според пророкот Мухамед црното семе содржи лек за секоја болест освен за смртта.



Масло од тиква природен производ богат со витаминиА,Е,Цинк и скапоцените Omega 3 и Omega 6

Isto taka ima mnogu fotosterol koj ima pozitiven efekt vrz visokiot holesterol.Specifi~nite komponenti vlijaat na prevencija na bolesti na prostatata i mo~niot meur. Golemoto koli~estvo antioksidansi ve odr`uva mlad i zdrav. Sostav: 100% maslo od semka od tikva. Da se ~uva na ladno i temno mesto



Црно семе како имунолошки засладувач
Crnoto seme (Nigella Sativa) e dobro poznat imunolo{ki zasiluva~.










Магнезиум хлорид
Морето е непресушен извор на минерали кои сe особено биорасположливи бидејќи се веќе врзани. Како резултат на ерозијата и седиментацијата на карпите која се одвива на дното на морските површини, минералите се растворени и веќе врзани со другите елементи од морската вода кои ја потенцираат нивната биорасположливост.





Нерафинирано ладно цедено масло од сончоглед
 Претставува ладно цедено нерафинирано масло со пријатна арома и богата содржина на витамини А, Е, Ф, ниацин, мононезаситени и полинезаситени масни киселини.














Масло од тиква
Се добива со механичко пресување и филтрирање на маслото од семките, без хемиски додатоци со што се карактеризира со извонреден вкус и арома.

Има темно зелена боја, изразито специфичен вкус . Содржи висок процент на витамин Е и има антиоксидативно дејство.











Интегрални брашна
Вредноста на интегралното брашно е во богатиот нутритивен состав на целото житно зрно. Имено, додека белото брашно е добиено со мелење на ендоспермот-средишниот скробен дел на житното зрно, интегралното брашно се добива со мелење на целото зрно-лушпа, ендосперм и никулец. 





Конопно семе и масло од коноп
Коноп (Cannabis sativa L.) е една од неколкуте видови на растенија кој бил откриен пред илјадници години со неговите бројни поволни ефекти и од тогаш се одгледува.










Масло од лен
Лененото масло е достапно како течно масло, но и како капсули поради поедноставно конзумирање. Не се препорачува да се користи за готвење, поради тоа што на висока температура ја губи стабилноста и корисните масни киселини се разложуваат на штетни материи.










МАСЛО ОД ЦРН КИМ (nigella sativa)

Маслото од црн ким се користело уште од пред многу години во медицински намени и како додаток во исхраната.








Умебоши слива

Умебоши сливите се берат во месец Јуни, па потоа се ставаат во глинени тегли со морска сол.









Чиа семе (salvia hispanica) богат извор на незаситени масни киселини

Името чиа потекнува од древната цивилизација на Маите и означува “силен” или “моќен”.Ова семе било важен дел од нивната исхрана како извор на енергија во походите.



        




Мар Вик © 2013
power by webstrani