Масло од сусам
Ладно цедено
Масло од семки
од тиква
ладно цеденоМасло од црно семе(nigella sativa) природен лек

Легендата за исцелителната моќ на црното семе е стара илјадници години. Тоа се спомнува во грчкиот медицински систем и имало големо значење во старата медицинска пракса, посебно во Стариот Египет.Авицена го потенцира неговото значење во својата медицинска книга Канон за медицината,а според пророкот Мухамед црното семе содржи лек за секоја болест освен за смртта.


Семето содржи есенцијални етерски масла, протеини, алкалоиди, сапонини и минерали железо, калциум, натриум и калиум како и сурови влакна. Според анализите докажано е дека семето содржи дури 15 аминокиселини од кои 9 есенцијални. Изолирани се четири алкалоиди како нигелицин и нигеламин-н-оксид (изохинолин), нигелидин и нигелицин (пиразолид). Одредени соединенија на црното семе имаат цитостатично/цитотоксично, против воспалително и хемолитичко дејство, го намалуваат нивото на шеќер во крвта, спречуваат артериосклероза и несоница и делуваат антидепресивно. Поволно делува и при зајакнување на срцевиот мускул како и бубрежните лачења, влијае на мазната мускулатура на репродуктивните органи, гастроинтестиналниот и респираторниот тракт, вклучувајки астма, бронхитис,реуматизам и разни воспалителни процеси, влијае на централниот нервен и ендокрин систем, го снижува нивото на холестеролот во крвта, ја оддржува структурата и функцијата на артериите и вените (спречува тромбоза), помага при реуматоиден артритис и мултиплекс склероза, делува како антихистамин при лекување на алергии, го спречува ПМС синдромот кај жените и посебно за зголемување на протокот на мајчиното млеко кај доилките, спречува размножување на малигни клетки, помага за смирување на нервниот систем, го стимулира производството на урина, помага при лечење на кашлица, ја подобрува пробавата и помага во спречувањето и намалувањето на високиот крвен притисок, се користи во анти паразитски програми за детоксикација на организмот. Заради разноликоста во составот на стероидната структура се претпоставува дека допрва следат нови научни откритија за неговото позитивно влијание во хормоналниот систем на организмот. Семето е многу ефикасно во лечењето на апцеси и туморина очи,абдомен и црниот дроб заради големото анти-туморско соединение на бета-ситостерол кој се наога во семките. Маслото од црно семе исто така добро делува и врз кожата, ноктите кои ги прави сјајни и ги зајакнува, го спречува опаѓањето на косата и делува против првутот, ја храни сувата кожа, ги намалува брчките...Црниот ким содржи 21% белковини,35% масти(од кои повеќе од 50% незаситени масни киселини),38% јаглехидрати, витамин Б1 15 мг/г,витамин Б2 1мг/г,витамин Б3 57 мг/г,витамин Б6 5мг/г,фолна киселина 610 мг/г,калциум 1.859 мг/г,железо 105 мг/г,бакар 18 мг/г,цинк 60 мг/г,фосфор 5.265 мг/г

Дозирањето на маслото од црно семе за секоја болест е различно и со различно времетраење .Назад»»

Продавници во градот Скопје
Нашите производи можете да ги купите на четири локации во Скопје
   Мар Вик © 2013
power by webstrani